Herenweg 366
Noordwijkerhout
info@greenhouse.nl
t 0252 371134

Wek je bijna dode plant weer tot leven met de slimme tips!

Met je groene vingers heb je door de jaren heen je planten verzorgd en vertroeteld en je hebt inmiddels een mooie verzameling kamerplanten. Maar soms doet een plant het ineens wat minder goed dan voorheen: hij heeft het even wat minder naar z'n zin. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet om zo jouw lieveling te redden van de kliko, en kom je er niet uit? We helpen je graag verder in de winkel!

1. VERPOTTEN
Een nietnzo blije varen of vetplant krijgt een oppepper door hem een nieuwe pot en verse potgrond te geven, volgens Ashton Ritchie, tuinexpert bij Scotts Miracle-Gro. Neem een pot die net een maat groter is dan degene waar hij al in zit: ’Zorg ervoor dat de pot een paar centimeter breder is dan het exemplaar dat je gaat vervangen’, zegt hij: dit geeft de wortels de ruimte om te groeien en gedijen.

2. VOEDEN
Planten hebben, net als ons, ook gezonde voeding nodig, dus vervang je oude potgrond eens door verse potgrond of potgrond van een betere kwaliteit. ‘Je net verpotte plant waardeert regelmatige voeding zoals aangegeven op de verpakking van de potgrond’, zegt Richtie. Je kunt ook kunstmest gebruiken - kies alleen voor een variant die de wortels van je plant niet te veel in één keer voedt.

3. ZONLICHT 
Alhoewel zonlicht voornamelijk goed is voor een plant, is het abrupt verplaatsen van je plant richting de warme, felle zon een minder goed idee - het kan zelfs problemen veroorzaken (bijvoorbeeld verbrand blad) volgens Anthony Smith van Nursery Enterprises. ‘Geef je plant alleen maar honderd procent zonlicht voor een korte tijd, tot hij hersteld is van zijn dipje’, adviseert hij.

4. MINDEREN
‘De meest gemaakte fout bij plantenliefhebbers is dat ze hun plant niet goed genoeg kennen: bijvoorbeeld de slapende periode waarin vaak doorgegaan wordt met water geven’, zegt Gena Lorraine, plantenexpert bij Allan’s Gardeners. Zoek online of in een plantengids wanneer dit voor jouw plant geldt, zodat je je favoriete plant niet per ongeluk laat verdrinken.

5. BROEIKASEFFECT
Sommige planten hebben een vochtigere omgeving nodig, en dat wil jij natuurlijk liever juist niet! Om dat effect voor je plant na te bootsen, kun je een broeikas improviseren volgens Lorraine: ‘Plaats een klein plastic zakje over de plant heen en laat deze vier tot vijf dagen zitten om de benodigde omgeving na te bootsen.’

6. ONGEDIERTEBESTRIJDING
Als de bladeren of stelen van je plant gevlekt of zwak eruitzien, kunnen beestjes daar de oorzaak van zijn. Experts van Window Box raden aan om van deze ongewenste bezoekers af te komen door de bladeren zachtjes af te vegen of besproeien met een milde oplossing van water en zeep. Als bonus is deze oplossing milieuvriendelijk; wij gebruiken dit middeltje zelf ook in onze winkel.

Binnenplanten

BRON: House Beautiful